2015. november 17., kedd

A magyar református múlt pusztulása - Feldobolyban

Néhány napja, Kézdivásárhelyről felruccantunk baráti találkozóra egy eldugott, a világtól elzárt (ugyanis mindenvezetéket leloptak az oszlopokról, így még internetes kapcsolata sincs) alsó-háromszéki mesebeli falucskába, Feldobolyba. Bár a hangulat remek volt, rontotta kissé múltunk egyik kiemelkedő építészeti emléke állapotának látványa: A református templom ma romokban van, s emiatt zárva is. Életveszélyes… egyetlen remény a nemzeti összefogás, a budapesti segítség…

Nagytiszteletű Albert János a következőket írta Feldobolyról:    

„Fedoboly Sepsiszentgyörgytől 21. Nagyborosnyótól és Zágontól 5-5 km-re, délkeletre, a Bodzai-hegység északi nyúlványának oldalán, mesebeli szurdokban a Háromszéki-medence délkeleti szélén, Sepsi-és Orbaiszék határán meghúzódó település
Oklevélben először 1461-ben fordult elő, Doboijl néven. Az 1567es portaösszeírásban Feldobolj néven. 20 kapuval jegyezték be a települést. A falu nevének eredete vitatott. (Benkő József szerint a faluban lakó, vész esetén a környékbelieket „egybedobolö” dobosok a névadók, míg Kiss Lajos, névetimológus német személynév változatát véli felfedezni az elnevezésben.)
A település műemléktemplomának pontos építési adatai nem ismertek. Az alaprajzi elrendezés nem utal középkori eredetre. viszont a hajó déli oldalán látható rézsűs faragott, kőből készült ablakkeret-részlet erre enged következtetni. Mindenképp, egy korábbi templom vagy kápolna 18. században történt kibővítésének-átépítésének az eredménye lehet a mai.
Ekkor épülhetett a templom tornya is. A cintermet délről kőfal övezi, bejárati kapuját barokkos oromfal díszíti. A cinterem északi erődfalát lebontották, és beépítették a templom északi falát erősítő támfalakba.
A templomot nem maga az épület. hanem belsejének gazdag, változatos és egyedülálló kiképzése teszi műkinccsé. A fa-stukkós, festett, népies barokk, leveles-indás díszítésű síkmennyezetet 1768-ban készítette Szendrei József.
A 18. század végéig sorra elkészültek: az élszedett oszlopokon álló, kazettákra tagolt mellvédű karzatok, a templom piacát övező padok mellvédeinek indás-virághímes táblái. a faragott-festett szószékkorona. Mindezeket a "székely husz.reg.beli huszárkapitány pávai Mátyás Sámuel Úr" készíttette.
Az 1782-ben készült faragott-festett papi szék, Jákó János és neje Vas Ilona buzgó ajándéka".
A torony két harangja közül a nagyot 1693-ban, a kicsit 1843-ban öntötték…”

A minap ott jártamkor felkerestem a Nagytiszteletű Urat, aki elmondta, hogy a templom immár életveszélyessé vált, s az istentiszteleteket is egy másik helyiségben tartják. A kézdivásárhelyi mester, Kolonics uram építette orgona is csak dísz, hiszen bár sípjai ott díszelegnek a gyönyörűen festett házukban, mégsem dicsérhetik Istent… a pénzhiány és az idő, közösen némították el egykor fenséges hangját. Az Erdély szerte egyedülálló remekmívű síkmennyezet is segítségért kiállt, hiszen toldozott foldozott volta nem ad reményt hosszú megmaradására. A fa-stukkók is már csak ideig-óráig tartják magukat a mennyezeten…

Kérdésemre, miszerint van e remény a templom felújítására, arra, hogy a Reformáció 500. évfordulóján felzúghasson az orgona, s kísérje „Tebenned bíztunk” zsoltárt, Albert János Nagytiszteletű Uram csak sóhajtott… hiszen a mai világban minden lehetséges, és annak az ellenkezője is. „Bizakodunk… - mondta - mert beadtunk egy pályázatot Budapestre, amelyet a kolozsvári püspök is aláírt. Kató Béla, volt háromszéki – ilyefalvi - lelkészként a szívén viseli a sorsunkat. De a romlás azért hatalmasodott el ezen a templomon, mert voltak biz’a olyan elöljárók, akiknek ez nem volt fontos. Noha ez a falu két erdélyi református püspököt és egy neves gyógyszerészt adott Erdélyországnak… s ha ezzel érveltem, azt mondották, hogy az már régen volt… Ma reménykedünk, mert az Úr velünk van, s nem hagyja el az Ő népét.”

E reménnyel tértem vissza Kézdivásárhelyre én magam is. Hiszen Budapest, a budapesti kormányhivatalok ma valóban törődnek a múlttal, régi épületeinkkel, s leginkább a hívő keresztény magyar emberekkel. Mert ha már a templomokba sem tudunk bemenni félvén a mennyezet leomlásától, a falak instabilitásától, akkor hová is menjen elcsendesedni a saját szülőföldjén kisebbségben élő keresztyén magyar ott a keleti határszélen… S hol is hirdesse Isten szent Igéjét a Tiszteletes Úr, ha nem az erre a célra az ősök által épített templomban? 
Remény tehát van immár, s az ünnep közeledik. Feldoboly pedig várja az anyaország támogatását, hogy azután együtt ünnepelhessen a felújított templomban Felső-és Alsó Háromszék, a Magyar Református Egyház, s az egész Krisztust követő magyar nemzet… felekezeti hovatartozástól függetlenül. Mert ma a legnagyobb ünnep, ha lehetőség van a keresztény-keresztyén hit gyakorlására és annak megmaradására… nem csak Háromszéken… 

Stoffán György