2015. május 24., vasárnap

Oltalmad alá futunk… (Nemzetünkért – 2015.)


Csíksomlyóról sok szép emléket őriz mindenki, aki egyszer is ellátogatott a Segítő Szűz Mária kegyszobrához. Hiszen maga az is csoda, hogy 95 évvel a magyar holocaust után, ma is épp olyan tiszta és természetes a magyar beszéd, a magyar pasztoráció, mint a Tamási Áron Ábeljében is szereplő, a megszállás után románok által lapáttal agyonvert Boros Fortunát gvárdián idején. 

Csoda az egész Somlyó-hegy, a nyereg, ahol évről-évre megtapasztalhatja a nemzet az összetartozás gyönyörűségét, a hit erejét, a magyarság mélyről fakadó ragaszkodását Máriához, Magyarország égi királynőjéhez. Csoda ott minden: a fű, a fa, az imádság, az ég, a kápolna... és a Kegyszobor. És csoda volt a 2015-ös ünnepi nagymise félmillió magyarja, akik akár turistaként, akár hittel teli keresztény magyarként megjelentek Istent dicsérni, Máriához fohászkodni, könyörögni a magyarság megmaradásáért, a békéért. Egy-két éve kicsit rezignáltan láttam, hogy évről évre egyre kevesebben vannak  ezen a pünkösdi ünnepi szentmisén. Ám most, amikor a háború veszélye komolyan fenyeget, amikor keresztény kormányunkat és kormányfőnket a sok helyütt már vérontást előidéző európai és amerikai sátánista politikai erők félre akarják állítani, amikor hazug állításokkal és vádakkal illetik országunkat és népünket Sraßburgban – ismét megtelt a nyereg magyar fohásszal… félmillió magyar jött könyörögni Máriához, Mária országának minden részből, Ojtoztól-Németújvárig. A nemzet bár nem látszik kereszténynek, mégis ott a lappangó lelki – genetikai - igény arra, hogy veszély esetén az édesanyához menjen, kérni, könyörögni… Hiszen, ma is van amiért… ma hosszú évtizedek után ismét a legindokoltabb Csíksomlyóba mennünk.

Amikor ez a tömeg együtt imádkozik, akkor eszembe jut: egészen fölösleges aggódnunk, ha ekkora a hit, s ennyien tudunk együtt imádkozni a hazáért, a nemzetért. Milyen szánalmas emellett a felemelő liturgia mellett látni a hőzöngőket, a vádaskodókat, az üres és lélektelen uniós vezéreket, s az arra adott hazai válaszokat. S mennyire méltóságteljes a csendes, de egyértelmű válasz. Magyarország elnökének válasza. Az elnök és hitvese szemben ült a főcelebránssal, Erdély érsekével… a somlyói nyeregben… Kell-e ennél több ma, ha van hitünk és van erőnk kitartani? Aligha van szükség további magyarázkodásra, további válaszokra.

Azonban néhány dolgot szabadjon megjegyeznem. Idén a ferencesek Mária évet hirdettek a csíksomlyói Kegyszobor létének 500 évfordulójára. Mária évet, Mária országának e kis szegletében. Ám, ez a Mária év sajnos az esztergomi egyházi vezetés hallgatása – elhallgatása – okán és miatt, Erdélyre korlátozódik csak, pedig erről kellene harsognia minden Kárpát-medencei templomban a hitszónokoknak, az egyházközségeknek széles körben szervezniük kellene e Mária év alkalmával a somlyói látogatásokat, s minden mise után a somlyói segítő Szűz Máriához kellene fohászkodnunk hazánk és népünk békéje, jövője, a s kormányfőnk munkájának és erőfeszítéseinek támogatásáért. Utoljára akkor volt Mária év, amikor Mindszenty bíboros látta hová vezet az a liberális és kommunista szellemiség, amely a II. világháború után betört Mária országába és rombolni, gyilkolni, értékeinket úgy semmisítve meg, mint az USA által teremtett ISIS ma, az ókori világörökségeket…

De a magyar egyházi vezetés hallgat erről az 500 évről, hallgat az erdélyi Mária évről, s egyebet sem hallunk, mint a "cigánypasztoráció kiemelkedő eredményeit" és kimondott vagy kimondatlan kormányellenes megnyilvánulásokat. Ez pedig szemben áll 2015. csíksomlyói lelkületével, a ferences Mária évvel. Szemben áll a magyar államfővel, a magyar kormány erőn felüli teljesítményével.

Innen kérem alázattal a Magyar Katolikus Egyház vezetőit, hogy a Kárpát-medence és a világ magyarságát kérje fel az alábbi imádság közös elmondására, hogy ahol magyar hívek vannak, ott a világon mindenütt egyszerre, egy időben felhangozzék a könyörgés, amely immár 1700 éve száll Máriához, s hallgattatik meg minden esetben. S akkor a csoda, amely Csíksomlyóból indult, beteljesedik… Nyissuk meg lelkünket az Úr Isten előtt és engedjük beteljesedni a Szentlélek erejét nemzetünkben!

Oltalmad alá futunk Istennek Szent Anyja. Könyörgésünket ne vesd meg szükségünk idején -, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől,
Dicsőséges és Áldott Szűz. Amen

SUB tuum praesidium confugimus, Sancta Dei Genetrix. Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus1, sed a periculis cunctis libera nos semper, Virgo gloriosa et benedicta. Amen.


WE fly to thy patronage, O holy Mother of God; despise not our petitions in our necessities, but deliver us always from all dangers, O glorious and blessed Virgin. Amen.


Stoffán György - Székely Idő